Positiivinen testitulos tarkoittaa, että henkilöllä on geneettinen mutaatio BRCA1- tai BRCA2-geeneissä. Tällaisen mutaation tiedetään kasvattavan syöpäriskiä, joten positiivisen testituloksen saaneen kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa mahdollisista seulonnoista ja perheenjäsenten testaamisesta.
Koska osa BRCA-mutaatioista on periytyviä, myös perheenjäsenilläsi voi olla kohonnut syöpäriski. Sekä mies- että naispuoliset sukulaiset voivat kantaa BRCA1- ja BRCA2-mutaatioita ja heidän kannattaakin käydä testeissä arvioidakseen oman syöpäriskinsä. Tieto geenimutaatiosta voi kannustaa heitä käymään säännöllisissä syöpäseulonnoissa.
Negatiivinen testitulos voi vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta sen merkitys voi riippua sukusi sairaushistoriasta.
Jos lähisukulainen (esimerkiksi sisarus tai serkku) on testattu BRCA-positiiviseksi, negatiivinen testitulos tarkoittaa, ettei sinulla ei ole BRCA-mutaatiota.
Jos suvussa ei ole testattu ketään BRCA-positiiviseksi, mutta suvussasi esiintyy syöpää, negatiivisen tuloksen tulkitsemisessa täytyy olla huolellinen. Pienessä osassa geenitesteistä BRCA-mutaatio saattaa jäädä huomaamatta ja uusia mutaatiomuotoja löydetään jatkuvasti lisää. Voi siis olla, että henkilö kantaa vielä toistaiseksi tuntematonta BRCA-mutaatiota.
Mutaatio voi olla myös jossakin muussa geenissä kuin BRCA1:ssä tai BRCA2:ssa. Lääkärisi saattaa suositella, että sinut testataan myös toisten syövälle altistavien geenimutaatioiden varalta.
Joidenkin testeissäkin näkyvien BRCA-mutaatioiden ei tiedetä altistavan syövälle. Näistä geenimuutoksista puhutaan usein geneettisinä variantteina, joidena merkitystä taudinkuvalle ei tunneta (VUS = Variant of Unknown Significance). Lisätietoja aiheesta saa periytyvyysneuvonnasta.